Barnelegene i Bodø var vertskap for årets vårmøte 6. – 8. juni. Det faglige programmet rommet viktige tema, og det var flotte sosiale arrangementer. Et svært vellykket møte!

Tekst Meta Ipsen og Wiebke Sivertsen, Barneleger ved Ålesund sykehus.

Mange barneleger hadde funnet veien til Bodø og Hotell Havet. For de som kom sørfra var overgangen fra sol og sommervarme til kjølig vind og regn kanskje utfordrende, men dette la ingen demper på stemningen. Det ble arrangert forkurs for LIS-leger der man kunne velge mellom prosedyretrening på spedgris eller SIM-trening. Gøy.

Transport av syke nyfødte

Som seg hør og bør i Norges småflymedisinske navle, åpnet vårmøtet med en sesjon om kuvøsetransport. Kristin Wasland delte erfaringer fra Nordland der store avstander og til tider dårlige værforhold skaper utfordringer. Både antall pasienter, diagnoser og grad av intensivbehandling under transport har endret seg siden «Team Rosa Nyfødt» ble etablert i Bodø. Anestesilege og transportmedisinsk bauta Per P. Bredemose fulgte opp med et innlegg der han holdt frem god planlegging og kommunikasjon som en nøkkel til å lykkes når de aller ­sykeste barna må flyttes. Dette var også et viktig poeng for Inger Elisabeth Silberg fra Nyfødtintensiv OUS Rikshospitalet. Hun fokuserte på stabilisering før transport når alvorlig hjerte­feil oppdages på lokalsykehus. Å forstå hemo­dynamikken og tenke igjennom «hva som kan gi problemer» er essensielt. Prostivasdosering og anbefalt intubasjons­prosedyre ble gjennomgått – nyttig for mange.

Elisabeth Holmboe Eggen rakk å presentere ny «Veileder i barneovervåkning» før interessegruppemøtene. Les den på Helsebibliotekets nettsider, og lær mer om hvordan vi kan sikre et mer enhetlig tilbud om overvåkning til de sykeste barna ved norske barneavdelinger.

Øl og asyl

Til kvelden satte vi kursen mot det lokale bryggeriet «Bådin» stiftet i 2012 av 6 gode kompiser med lidenskap for godt øl. Vi ble servert tapas på langbord inne i selve produksjons­lokalet, og fikk trimmet lattermusklene på morsomme innslag fra sykehusrevyen ­«Asylrevyen».

Ølsmaking, Bådin

Ølsmaking, Bådin

Aggressiv ernæring og ­overdiagnostikk av allergi

Torsdag formiddag minnet KEF Christine Gørbitz fra AHUS oss om at ernæringen vi gir under sykehusoppholdet kan få langsiktige konsekvenser for premature, spesielt mht nevrokognitiv utvikling og vekst av hjernen. «Aggressiv ernæring» allerede de første levedagene ble belyst. Problemer med ernæring og spising kan vedvare, og Ingrid B Helland fra OUS Rikshospitalet, anbefalte varmt en tverrfaglig tilnærming med «spiseteam». Charlotte Wright fra Queen Elizabeth University Hospital i Glasgow holdt et interessant innlegg om å stimulere sondeernærte barn til å spise selv. Hun har utviklet metoden «slow weaning process» som går ut på å redusere matmengden slik at barna blir sultne. Tett oppfølging gjør at man kan tolerere et visst vekttap initialt. Mange får økt matlyst, og klarer å ta til seg mer.

Spørsmål om matvareallergi utgjør en ikke ubetydelig del av konsultasjoner på barnepoliklinikkene, og ernærings­sesjonen ble avsluttet med to foredrag om allergi. Martin Sørensen fra UNN manet til å tenke grundig gjennom indikasjon for- og konsekvens av- eliminasjonsdietter. Å unngå matvarer kan føre til mangel på viktige næringsstoffer for vekst og utvikling, og terskelen bør være lav for å tilby kostveiledning med fokus på adekvate erstatninger om eliminasjon virkelig er nødvendig. Geir Håland snakket om nøtteallergi. Dette er et tema som forvirrer mange. Diagnostiske muligheter, og forekomst av nøtter i ulike matvarer (eks marsipan, pesto, kransekake, kroneis) ble belyst. Provokasjonstester kan være nyttig, særlig når konsekvensene av eliminasjon er omfattende – som forbud mot peanøtter på skole.

RIB-tur i Saltstraumen

Mange hadde nok gledet seg spesielt til torsdag kveld med festmiddag på Arnøy brygge. Man kunne velge mellom to typer transport ut til lokalet; skyssbåt – eller guidet tur i RIB via Saltstraumen. Været spilte på lag, og det ble en fantastisk opplevelse! Sol, spektakulær natur, god stemning og solide guider – hva mer kan man ønske seg en torsdag kveld? Det hele blir toppet med nydelig sjømat og flott underholdning i nyåpnede festlokaler. Leder Ketil Størdal hadde laget en fengende og humoristisk sang. Barnelegene fra Bodø både trallet og isbadet i sydvest og legefrakk. Nyslått æres­medlem – Gyro Aas Herder – holdt en rørende tale om livet som barnelege – i nettopp Bodø. Til begeistring for alle dukket det opp to niser i havet rett utenfor lokalet, og det ble nærmest kaotisk stemning da mange stormet ut på terrassen for å se. Under rosa himmel og midnattssol ble vi transportert i båt tilbake til byen.

Smurfene kommer (klare for rib-tur)

Smurfene kommer (klare for rib-tur)

Voff?

Nå trodde vi festen var over, men fredag morgen bød på nye høydepunkter. Ann Edner og terapihunden Livia hadde kjørt i bil hele veien fra Uppsala for å hilse på oss. Ann er neo­natolog, men har også erfaring med behandling av større barn. Gjennom et forskningsprosjekt har hun vist positive effekter av å samvær med hund for barn på sykehus. Livia gjennomgår nøye vask og føning før hver pasientkontakt, og allergiske reaksjoner eller smitte er ikke et problem. Etter foredraget var det mulig å hilse på Livia, og mange kjente nok på kroppen hvordan slike hunder kan ha positive effekter – ikke bare for syke barn.

Terapihunden Livia

Terapihunden Livia

SCID og nyfødtscreening ved Asbjørg Stray Pedersen fra OUS, praktisk tilnærming til «immunsvikt» ved Norges barne­immunolog Hans Christian Erichsen, «metabolske kriser hos nyfødte» ved Erle Kristiansen og Trine Tangeraas om ut­redning for metabolsk sykdom ved psykisk utviklings­hemming, fikk resten av formiddagen til å fly. Og så fløy vi hjem.

Vi sees!

Pediaterdagene 2019 finner sted i Oslo i januar. Planlagte ­temaer: Akutt syke barn og overvåkningsbehov, sosial­pediatri, overbehandling, nyremedisin, nyfødtmedisin. Som alltid vil det være kjekke sosiale arrangement. Bli med, da vel!

And the winner is…

Ingrid Glorvigen

Ingrid Glorvigen

Frie foredrag

Frie foredrag er en -mulighet til å presentere kasuistikker eller forskning fra egen avdeling, og LIS-leger konkurrerer om pengepremie i tillegg til ære og -berømmelse. I år ble det Ingrid Glorvigen fra Lillehammer sykehus som  vant i kategorien beste frie foredrag med innlegget «Iskemisk hjerneslag hos barn; behov for kunnskap og klare retningslinjer». Bredden i temaer ellers var stor: Nefrogen diabetes insipidus hos spedbarn, idiopatisk systemisk kapillærlekkasjesyndrom, orofacial granulomatose, herpes simplex i nyfødtperioden, vannintoxikasjon hos nyfødt og utredning og behandling av achalasi.

Thomas Dretvik

Thomas Dretvik

Beste vitenskapelige innlegg

AHUS var eneste sykehus som stilte i kategorien vitenskapelige innlegg, men hadde ikke mindre enn tre presentasjoner: Normalverdier for respirasjonsfrekvens hos nyfødte ved ulike gestasjonsaldre, sammenlikning av bruk av PEVS og RETTS-p i barnemottak og strategi for aktiv seponering av antibiotika hos nyfødte. Thomas Dretvik gikk av med seieren for «Aktiv seponering av antibiotika ved mistenkt tidlig neonatal sepsis – et forbedringsprosjekt».

Monica Thallinger

Monica Thallinger

«Forskningsprisen»

Monica Thallinger ble tildelt prisen for beste norske pediatriske vitenskapelige artikkel i 2018. Denne dama beskrives av Thor Willy Ruud Hansen som Norges tøffeste barnelege. Fredag formiddag på vårmøtet mottok hun diplom fra juryleder Alf Meberg, og presenterte artikkelen «Born not breathing: A randomised trial comparing two -self–inflating -bag-masks during newborn -resuscitation in Tanzania».

Gyro Herder

Gyro Herder

Æresmedlemskap

Gyro Herder er nyslått æresmedlem i Barnelegeforeningen etter vårmøtet i Bodø. «Hun vært en faglig bauta og stor inspirator for mange barnelegespirer, og har vist en helt spesiell omsorg og respekt for barna og deres foreldre», het det i nominasjonen. Paidos gratulerer!