I oktober var nesten 3000 deltakere samla til EAPS i Wien, den største generelle ­pediatriske konferansen i Europa. Men i framtida er ikke EAPS lenger EAPS. Konferansen er kidnappet av et eventfirma, som tok patent på navnet EAPS bak ryggen på de ­pediatriske organisasjonene. Neste år har de attpåtil lagt «liksom-EAPS» på samme tid som EAPs eget møte. Her er litt om det som foregår bak kulissene. 

Tekst: Ketil Størdal, Professor UiO. Foto: Kari Holte, overlege Sykehuset Østfold

Epostboksen fylles opp med invitasjoner. Noen konferanser har du hørt om, andre ganger får avsender en soleklar skivebom. De seriøse konferansene drukner lett i postboksen som fylles opp av spam-invitasjoner. Tallet på rovdyrkonferanser har for lenge siden passert de seriøse i bransjen. 

Tullekonferanser

Invitasjoner til å presentere er ekstra gjevt i akademia. Men om invitasjonen kommer med prislapp, er det grunn til å stusse – seriøse konferanser dekker møteavgift, opphold og reise for inviterte foredragsholdere. En atomfysiker fra New Zealand ville teste ut det faglige nivået på en konferanse. Han sendte inn et abstract generert av autokorrektur­funksjonen på smarttelefonen, med faglig tullball og usammenhengende setninger. Få timer senere var innsendt bidrag akseptert. Tulle-konferansene karakteriseres av ­mangel på kvalitetssjekk og uten en «scientific committee» som garanterer for det faglige nivået.    

Noen har drevet oppsøkende journalistikk på disse konfe­ransene: De slås gjerne sammen med møter med helt andre navn og målgrupper, i en artig tverrfaglig miks mellom helsefag og fjerne slektninger. Nettverksmulighetene er en kreativ strekkøvelse. Lunsjen kan være rikholdig, men faglig utbytte ditto magert. Forhåndsannonserte «keynote speakers» er gjerne forsvunnet, og frammøtet generelt tynt. Noen av disse konferansene blir også avlyst uten refusjon av utgifter til de som har meldt seg på. 

EAPS

EAPS (European Academy of Paediatric Societies) har vært arrangert av tre europeiske barnelegeforeninger: EAP (European Academy of Pediatrics), ESPR (European Society of Pediatric Research) og ESPNIC (European Society of Pediatric and Neonatal Intensive Care). I tillegg bidrar de pediatriske subspesialitetsorganisasjoner innen f.eks. infeksjon, ­allergologi og gastroenterologi i utformingen av konferansen. Norske Tom Stiris var med på å starte og har vært primus motor på flere årganger av EAPS, som har vært holdt hvert andre år siden 2006.   

Big business

Konferansene er en viktig inntektskilde for arrangørene, det gjelder både europeiske organisasjoner og Norsk barnelege­forening. Norske møter holdes gjerne på et nøkternt nivå, drevet av mye frivillig innsats og uten sponsing. Internasjonale møter smøres godt av industrien, store «Professional Conference Organizers» (PCOs) driver konferansene på et profesjonelt nivå – og tar ditto betalt. Anbudsrunder kan gi organisasjonene en større del av kaka. Selvsagt med en risiko for at de som taper anbudet lager bruduljer.   

Dirty business?

Kenes er en av de store i bransjen, og arrangerer møter over hele Europa og USA. Siden starten av EAPS har Kenes vært samarbeidspartner og gjennomført på en profesjonell måte. Men utbyttet for EAP har stadig blitt mindre, og i anbudsrunden for de neste års EAPS gikk oppdraget videre til Eurokongress. 

Kenes ante hva som kunne skje i anbudsrunden og tok patent på navnet EAPS. De sitter også på kontaktinformasjon for tidligere deltakere som de oppfatter som sin egen bransjehemmelighet. Kommende års «liksom-EAPS» kommer helt sikkert med massiv markedsføring og et stort apparat bak. Men konferansen er ikke lenger forankret hos pediatriske organisasjoner, og blir et hel-kommersielt arrangement der Kenes sitter igjen med hele overskuddet.  

CEPAS er arvtakeren til EAPS og eies av fagmiljøene

CEPAS er arvtakeren til EAPS og eies av fagmiljøene

Tips til navigering 

CEPAS er arvtakeren til EAPS og eies av fagmiljøene, og er en forkortelse for Congress of the European Academic Societies (https://www.cepas.org/). Navnet er inspirert av amerikanske PAS (Pediatric Academic Societies). I oktober 2026 i Lyon kommer første versjon av konferansen, denne gangen er navnet forhåpentligvis patentert og epostadressene en del av kontrakten. For oss som vil være lojale mot fagorganisasjonene; EAP har også sitt «EAP mastercourse» i oktober 2025 i Warszawa. 

Forvirra? Om en konferanse markedsføres med et uspesifisert faglig program og uten noen aktive forskere på talerlista, er det greit å stå over. Mistenkelig høy konferanseavgift er også et varsku, det samme er en nettside som ikke er tydelig forankra hos et anerkjent faglig nettverk.  

Vi som fagmiljø bør støtte våre egne møter om vi vil fortsette å bygge et faglig nettverk til beste for barnehelse.